Wednesday, Aug. 15, 2018

Hva er domenet mitt verdt?Hva er domenet mitt verdt?
av Bjørn Inge Tollefsen –
DomeneBloggen.no

domenebloggen.gif  La meg si det med en gang – å verdsette et domene er ikke enkelt. Ingen kan si at nettopp ditt domene er verdt 100,- eller 10.000,- kroner. Skal vi si det enkelt, kan vi si at et domene er verdt nøyaktig det som kjøper er villig til å betale for det! Allikevel kan de fleste domener prissettes. Prisen en ekspert vil sette avhenger av flere ting; er selve domenenavnet bra, er det kun domene eller følger det med en etablert og godt besøkt webside, har domenet høy PR (PageRank) pga mange inngående lenker eller tjener eier penger på domenet på annonser (AdSense e.l.) eller parkering (Sedo e.l.). Det er altså mange faktorer som kan spille inn på verdien. 

Hvem kan gi meg domenevurdering?
Det finnes flere muligheter for å få ditt domene vurdert. Sedo har en annerkjent tjeneste der en ekspert vil vurdere ditt domene ut fra dagens marked. Prisen er dog litt høy (29 eller 49 euro pr. domene). Ut fra det jeg har funnet på nett, er nok dog dette en av de beste tjenestene. En populær gratis tjeneste er Estibot. Her kan du enkelt legge inn dine domener og få en anslått verdi ut fra lenkepopularitet, domenenavn, traffik etc. Denne tjenesten bør allikevel taes med en klype salt. Hvis du ønsker verdivurdering av ditt norske domene, kan du bruke vårt domeneforum på db Domeneforum eller en av de andre norske forumene – helt gratis. Enkelte domener, som f.eks. 3 bokstavers domener er enklere å verdsette. Blant annet har 3Character.com en fin oversikt over dette, prissatt ut fra solgte domener. 

Vær obs på at det er mange useriøse aktører online, som tilbyr en tjeneste de ikke er i stand til. Du bør være sikker på at ditt domene har noe verdi, hvis du velger en betaltjeneste. De jeg har nevnt ovenfor er enten gratis, eller seriøse aktører.

Hvor skal jeg selge mitt domene?
Jeg vil blogge mer om dette i en seinere artikkel, men her er noen tips. For norske domener ville jeg valgt enten Domeneshop sin tjeneste eller vårt eget forum. Sedo er også et alternativ her, selv ved norske domener. Selv har jeg solgt domenet bodyguard.no via Sedo til en meget god pris. Det beste med Sedo er tryggheten for både kjøper og selger, da Sedo er forhandleren (de tar selvfølgelig provisjon). For utenlandske domener er Sedo det beste alternativet, men her kryr det av alternativ online. Ta et søk på Google og let etter en tjeneste du har troen på.

Hvilken pris skal jeg sette på domenet?
Er du usikker på hvilken pris du skal forlange for ditt domene, skriver du bare «GI BUD». Et domene med prisantydning vil dog som regel få mye mer oppmerksomhet og tilbud en et domene som ikke har stipulert pris. Sett en litt høyere pris på ditt domene, enn du selv tror det er verdt. Får du henvendelser da, viser det bare at kjøper er interessert, og det er lettere for deg å sette ned prisen litt, slik at kjøper også sitter igjen med inntrykk av en god handel. Prissetter du domenet for lavt til å begynne med, har du følgelig ikke denne muligheten, men sjansen for at kjøper vil forhandle ned prisen uansett er stor. Har du satt en pris så stå for den! Ikke senk prisen dramatisk ned til første kjøper som ber om det. Sjansen for at han vil komme tilbake etter en stund og kjøpe allikevel er stor – han har tross alt vist interesse. En liten prisreduksjon kan allikevel være et tips. Et annet viktig tips; ha tålmodighet! Jeg har solgt domener gjennom flere år, og det tar tid. Du kan ikke regne med å få solgt et domene de første dagene du annonserer de for salg. Annonser domenene flere steder, ikke bare hold deg til et sted. Lykke til!