Wednesday, Aug. 15, 2018

Hvordan registrere domener?Hvordan registrere domener?
av Bjørn Inge Tollefsen –
DomeneBloggen.no 

domenebloggen.gif  Det er ikke vanskelig å registrere domener. Her finner du en liten hjelpeguide til å registrere både norske og internasjonale domener:

Norske domener (.no)
1) Finn deg en webhost.
2) Søk etter dine ønskede domener. De fleste leverandører tilbyr en automatisk tjeneste, der du søker etter domener og kan automatisk bestille de som er ledige.
3) Velg om du bare ønsker å parkere domenet (registrere det) eller om du også ønsker webhotell (serverplass for domenet må du ha for å ta i bruk ditt domene og legge ut informasjon der).
4) Det er endel regler og info du bør kjenne til før du bestiller, det kan du lese mer om her. Det viktigste du bør vite om er at det er endel domenenavn som ikke er lov å registrere og at du må ha et organisasjonsnummer, for å registrere norske domener. Det vil si at du må enten selv være registrert i Brønnøysund eller kjenne noen som kan «eie» domenet for deg.
5) Etter du har sendt bestillingen, skal du motta et egenerklæringsskjema som du må fylle ut og sende (pr. faks eller brev) til din valgte webhost.
6) Når leverandøren din har sendt inn søknaden din og mottatt egenerklæringsskjemaet ditt, tar det normalt noen få dager før du får beskjed at domenet ditt er registrert. Du har da domenet i 1 år, før du da velger om du ønsker å fornye domenet, eller slette det.

Internasjonale domener (inkl. tilder som f.eks.: .com/.net/.info/.biz/.org)
1) Følg punkt 1-4 ovenfor.
2) For internasjonale domener trenger du ikke sende inn egenerklæring, dette gjelder kun .no-domener. Derfor går det normalt mye raskere å få registrert internasjonale domener.
3) Visse regler gjelder også for internasjonale domener, men her er det litt mer fritt fram enn norske. Du kan f.eks. ikke registrere én bokstavs .com og alle .info/.biz/.org/.as må domener være på minst 3 bokstaver.
4) Når leverandøren din har sendt inn søknaden din og mottatt egenerklæringsskjemaet ditt, tar det normalt 1-2 dager før du får beskjed at domenet ditt er registrert. Du har da domenet i 1 år, før du da velger om du ønsker å fornye domenet, eller slette det.