Wednesday, Aug. 15, 2018

Domenespekulant vs Domenehai – noen forskjell?

Written By:

|

12. august, 2008

|

Posted In:

Domenespekulant vs Domenehai – noen forskjell?

 Er det egentlig noen forskjell på å være domenespekulant og domenehai?  Norges største domenespekulant – eller domenehai (som ihvertfall media så fint liker å kalle det), er Karl-Oskar Lysaker Fosshaug. Karl-Oskar Lysaker Fosshaug fra Narvik, har siden 2004 og fram til idag, registrert hele 90+ selskaper i Brønnøysund. Disse har navnene Foreningen Central Equities, med forskjellige romertall bak. Når vi vet at alle norske firma kan registrere inntil 20 norske domener, vil det tilsi nesten 2000 domener. Alle firmaene hans er dessuten registrert som foreninger/lag. Forutsetningen for at dette gjøres lovlig, er at det må være private konsumentorienterte organisasjoner uten profittformål. Stort sett alle Fosshaug sine domener er parkert hos Sedo, med formål å tjene penger på tilpassede annonser eller videresalg av domenet med fortjeneste.

Foreningen Central Equities har blitt klaget inn til Domeneklagenemda flere ganger, for å ha sittet på domener som andre aktører i følge reglene har krav på. Et eksempel er firmaet Electronic Chart Centre, ble tilkjent rettighetene til ECC.no, som først ble registrert av Fosshaug. Ifølge klagen ville ikke Fosshaug gi fra seg domenet, men ønsket å selge det til høyest mulig pris. Dommen i Domeneklagenemda, ga klager dermimot medhold.

I et intervju med itpro.no, sier Fosshaug at han har et eget programvareverktøy som sjekker hvilke domener som folk søker etter i Google og andre søkemotorer. «Vi har et system som sporer søk i Altavista, Google etc. Dersom noen søker mye etter et .no-domene i Google, tracker vi dette og skynder oss å registrere domenet, slik at vi senere kan tjene penger på å selge domenet til det firmaet som opprinnelig ville ha det», sier Fosshaug til itpro.no. En svært merkelig uttalelse, spør du meg. Både når det gjelder dette såkalte «sporingsverktøyet», og at den godeste Fosshaug, i tillegg skryter av å snappe opp domener foran nesen på firmaer som åpentbart har rettighetene.

Å spekulerere i generelle domenenavn er en ting, og er det jeg vil kalle en domenespekulant. Å snappe opp domener foran nesa på firmaer (når man vet man selv ikke har noen rett på domenet), som her, vil jeg kalle en domenehai. Hva mener du? Er det forskjell på domenespekulanter og domenehaier?

Kilde: Dagensit.no og itpro.no

Share This Article

Related News

Gambling på norske domenenavn
Norske to bokstavers domener til salgs
CO.NO-initiativ stadfestet av norsk rett

About Author

admin

(8) Readers Comments

 1. PoPSiCLe
  12. august, 2008 at 6:17 pm

  Jeg vil si det er en viss forskjell på -hai og -spekulant i dette tilfellet ja. Sier meg ganske enig i definisjonen din. Nå skal det sies at jeg tar uttalelsene til Fosshaug med en klype salt. Jeg vil tro de vel så mye spekulerer i det at mange glemmer å fornye domenenavn, slik at de blir liggende ledige, og det finnes en rekke tjenester som plukker opp nylig ledige domenenavn - en annen ting er at mange webhotell mm. har en oversikt over hvilke domenenavn det nettopp har blitt søkt på, men som ikke har blitt kjøpt. Dette kan også være en indikasjon på hva folk ønsker. PoPSiCLe sin siste bloggartikkel er: Hellboy II - The Golden Army

 2. Gulrot
  21. august, 2008 at 4:23 pm

  Artikkelen til itpro.no som er kilde for denne artikkelen, er to og et halvt år gammel. Tror nok han har mer enn 2000 domener i dag, ja!

 3. pt
  11. januar, 2009 at 12:39 am

  I dag pr. 10.01.2009 har han registrert totalt tilsammen 162 foreninger / da foretak. Så han har mulighet for totalt 3240 domener totalt... registrerte 13 "firma" kun igår som gir mulighet for 260 registreringer. Burde faen ikke være lov.

 4. bolla
  3. juli, 2009 at 8:18 pm

  Nå har den godeste Karl Oskar gått på en aldri så liten smell. Såvidt jeg skjønner har Norid slettet alle domenene hans. De er ikke lengre oppgitt som hans i Whois, men er fortsatt blokkert for resevasjoner. Hadde vært utrolig digg om de hadde funnet en forskrift som satte en stopper for den kjipe forretningsideen hans. Enhver bedrift skal ikke måtte være paranoide på å skaffe seg et domenenavn før de gir bedriften navn for å komme sånne som Fosseng i forkjøpet eller bli møtt med utpressingskrav fordi de hadde andre ting å tenke på da de stiftet et selskap enn å skaffe domenenavn.

 5. Pingback: DomeneBloggen.no | Ekstra: NORID sletter hundrevis av gulldomener

 6. Bjørn (admin)
  3. juli, 2009 at 8:38 pm

  Bolla: Artig du skulle nevne det! Har skrevet om Fosshaug og NORID sitt tiltak i min siste artikkel i dag. Den finner du og andre her: http://www.domenebloggen.no/ekstra-norid-sletter-hundrevis-av-gulldomener/ Bjørn (admin) sin siste bloggartikkel er: Ekstra: NORID sletter hundrevis av gulldomener

 7. Jørno
  4. februar, 2010 at 10:40 pm

  Haha, et program som kan snappe opp søk fra Google, det tror jeg ikke et sekund på.. Dog lite til nytte for å se hvilke domenenavn et firma planlegger til et nytt produkt, eller nyetableringer. Blir ikke særlige mengder av Google søk av sånt.. Jeg vil del si at en hai registrerer domenenavn basert på enkelte firmaer sitt åpenbare behov, f.eks. firmanavn og variasjoner av dette. En spekulant sitter på mer generelle domenenavn rettet mot et marked eller flere aktører enn å ta for seg én tydelig aktør. For å sammenlikne med aksjehandel er en hai en insider og en spekulant en.. spekulant.

 8. Pingback: BIH Central Equities @ Ormset i Noreg

Leave A Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *