Wednesday, Aug. 15, 2018

Hvordan selge et domene uten å bli lurt?

Written By:

|

8. desember, 2011

|

Posted In:

Hvordan selge et domene uten å bli lurt?

 For litt over 3 år siden skrev jeg denne artikkelen. Den er nå litt utdatert, så jeg har oppdatert den og presenterer den nå på nytt. Å være domenespekulant er gøy: Så du har et domene noen er interessert i? Du har fått et bud på domenet, er lykkelig, og ønsker å selge med en gang. Hvordan går du frem? Det er ganske enkelt å selge et domene, bare du vet hvordan du skal unngå å bli lurt. Prosessen er en tillitssak mellom både selger og kjøper, men det er viktig å ta sine forhåndsregler. Det viktigste er å aldri starte selve overføringen av domenet, før kjøper har betalt hele salgssummen på forhånd. Skulle kjøper ikke akseptere dette, får dere evn bli enige om en andel som forhåndsbetales. Selv har jeg solgt mange domener via mitt firma. Er du privatperson kan det være at kjøper ønsker å inngå en annen avtale.

En god løsning, hvis begge parter ikke kjenner noe til hverandre fra før, er å bruke en mellommann, dvs. en domenemegler. Den som er mest kjent og størst på dette, er Sedo. Har selv prøvd dem, og kan absolutt anbefale dem.  Et eksempel: Selv solgte jeg domenet Bodyguard.no. Slik foregikk prosessen: Jeg registrerte mitt domene for salg på Sedo (gratis). Mens jeg ventet på å motta bud, var mitt domene parkert og jeg tjente dermed også noen kroner på reklamen. Etter en stund fikk jeg inn et anonymt bud på domenet. Etter en liten forhandlingsrunde, med Sedo som megler, ble vi enige om en sum. Kjøper betalte inn summen til Sedo, som deretter holder pengene som «depositum», inntil jeg hadde overført domene til ny eier. Etter jeg signerte fra meg domene, ble pengene overført min konto. En trygg løsning for begge parter, bare vit på forhånd for mange prosent av salgssummen som domenemegleren tar betalt. Sedo tar 10%, eller minimum 50-150 USD (avhengig av TLD-er). Så en slik tjeneste brukes kun hvis du har et domene av en hvis salgsverdi, da du i verste fall kan gå med underskudd hvis du selger billig.

Eksempel på prosedyre ved overføring av .no-domene:
1) Når du har akseptert et bud på ditt domene, sender du en epost til kjøper, med bekreftelse på salgssum og info hvordan du ønsker å overføre domene. Husk at kjøper må ha et firma med organisasjonsnummer, eller ihvertfall kjenne noen som er villige til å stå som eier av domenet. En kjøper kan ha inntil 100 .no-domener (fra og med 30. november 2011).
2) Når du har mottatt salgssummen på din konto, fyller du som selger ut denne eierskifteerklæringen og sender det til din domeneregistrar pr. faks, epost eller post. PS! Dato må skrives for hånd og kun den som står som juridisk kontaktperson for domenet, kan underskrive.
3) Den nye eieren må fylle ut et egenerklæringsskjema for domenet han skal kjøpe. Dette skjemaet kan ny kjøper motta av den registraren (webhosten) han ønsker å benytte for domenet. Kjøper fyller ut og returnerer skjemaet til sin registrar pr. faks, epost eller brev. Også her er det juridisk kontaktperson i bedriften, som skal signere og dato må fylles inn manuelt.
4) Når både selger og kjøper har sendt inn hvert sitt skjema, tar det vanligvis noen dager til 1 uke, før domenet er overført.
5) Da skulle overføringen være komplett og begge parter fornøyde. Skulle noe mot formodning ikke gått riktig for seg i prosessen, og partene først ikke greier å bli enige, må Norid kontaktes. OBS! Forhør deg gjerne med registrar før skjemaer sendes inn, da noen har sine egne fremgangsmåter/skjemaer de helst ønsker å benytte.

Eksempel på prosedyre ved overføring av .priv.no-domene:
Følg punktene ovenfor, men selger bruker følgende eierskifteerklæring for .priv.no-domener:
http://www.norid.no/registrar/soknad/verktoy/skjema/?schema=TOD&priv=1
Ny eier bruker følgende egenerklæringsskjema for kjøp av .priv.no-domener:
http://www.norid.no/registrar/soknad/verktoy/skjema/?schema=HS&priv=1

Overføring av andre tilder (f.eks: .com/.net/.info/.org/.biz/.name/.mobi/.us/.tv/.cc)
Her er overføringen av domene lettere enn for .no-domene. Kjøper trenger ikke organisasjonsnummer. De fleste webhoster som du har registrert ditt domene via, tilbyr egen adminkonto, der du selv kan gå rett inn og endre eier av disse domenene. Hvis din registrar ikke tilbyr dette, sender du ham en epost og ber om hjelp til å endre eierskap på domenet.

Overføring av andre TLD-er (toppnivådomener)
Er det andre TLD-er det gjelder, kan du kontakte din host for hjelp. Lykke til!

Share This Article

Related News

Gambling på norske domenenavn
Hvilke domenenisjer er de mest populære på nettet?
Tjene penger på å selge domener

About Author

admin

(8) Readers Comments

 1. Vidarlo
  22. juli, 2008 at 2:49 am

  Kva i alle dager er tilde i denne samanhengen? Vanlegvis vert det nytta om teiknet ~, men her skriv du følgande:

  Sedo tar 10%, eller minimum 50-150 USD (avhengig av tilde).

 2. Boggen
  22. juli, 2008 at 12:24 pm

  Du skriver om å selge domene. Men jeg ønsker å få tjene noe på mine blogger da jeg skriver mye og liker å diskutere. Hvor mange må være innom en side for at det skal være interessant med reklame?

 3. Bjørn
  22. juli, 2008 at 8:58 pm

  Vidarlo: Du har helt rett. Det skulle stått TLD-er (selvfølgelig ikke TILDER). TLD står for top-level domain (toppnivådomener) Det er nå rettet! Bjørn sin siste bloggartikkel er: Hvordan selge et domene uten å bli lurt

 4. Bjørn
  22. juli, 2008 at 9:04 pm

  Boggen: Det er vel ikke noe fasitsvar på hvor mange besøkende du må ha for å plassere annonser på bloggen din. Mange plasserer annonser i bloggen sin fra dag 1, andre venter litt. Jeg ville anbefalt å prøve både AdSense og TradeDoubler-bannere samtidig, og markedsført meg på Kudos og Bloggrevyen, når du har skrevet endel innlegg. Bjørn sin siste bloggartikkel er: Hvordan selge et domene uten å bli lurt

 5. Marius Hagerup Bergmo
  30. oktober, 2010 at 11:16 pm

  Fin guide dette her. Har et domene jeg vurderer å selge for øyeblikket, så dette var nyttig lesestoff.

 6. Marte Guldbrandsen
  30. september, 2013 at 12:35 pm

  Jeg vurerer å senge mitt domene, men lurer på om domeneshop eier domenet eller om jeg står fritt til å selge det?

 7. janne
  23. oktober, 2016 at 4:53 am

  takk intresang artikkel :-)

 8. Boban
  26. desember, 2017 at 11:32 am

  Hei! Uanset du skrevet det for 10 år siden, er fortsett helt aktuelt:-) Jeg eier ti .no domener som privat person, har ikke ragistrert bedrift enda - det var obligatorisk, men nok å åpne en PID nummer. Nå vil jeg selge få av dem som jeg bruker ikke. Er det mulig (som privat) å selge det og hvordan?

Leave A Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *